BBLife Tüp Bebek Merkezi:
YUMURTA DONASYONU (NAKLİ) NEDİR?
Yumurta donasyonu, doğal olarak üreyemeyen kadınlara kendi fiziksel özelliklerine benzer, kan grubu ile uyumlu, genç, sağlıklı ve doğurganlığını kanıtlanmış başka bir bayanın (donörün) yumurtalarını gönüllü olarak vermesi ile gerçekleşir, böylece doğal yollardan hamile kalamayan kadınların hamile kalma olasılığı oluşur.
Yumurta nakli olarak da bilinen yumurta donasyonu tedavisi ile kadınlar, yaşadıkları durum ne olursa olsun, bebek sahibi olmak isteyen her kadın gibi sorunsuz bir şekilde ve sağlıkla anne olabilmektedirler.
Yumurta Donasyonu / Nakli Yaptırmak Kimler İçin Uygundur?
- İlerleyen yaş nedeniyle, menopoz durumunda bulunan kadınlar
- Genetik miras, stres, geçirilen hastalıklar gibi çeşitli nedenlerle, erken menopoza girmiş kadınlar
- Rahim dokusu düzgün olduğu halde, yumurta üretimi olmayan ya da yetersiz olan kadınlar
- Turner veya Mozaik Turner Sendromu gibi, doğuştan üreme sorunu bulunan kadınlar
- Kemoterapi gibi ağır tedavilere maruz kaldığı için, yumurta hücrelerini kaybeden, menopoza giren kadınlar
- Art arda başarısız tüp bebek denemeleri yapan hastalar
- Doğacak bebeğe kalıtsal olarak geçecek genetik hastalığı olan kadınlar
- Yumurtalıklarının tümü ya da büyük bir oranı operasyonla alınan kadınlar için yumurta donasyonu tedavisi uygundur.
Yumurta Donasyonu İşleminde Yumurta Vericisi Nasıl Seçilir?
Kıbrıs yumurta donasyonu tedavisinde, yumurta donörü olabilmek için, kesin kural ve kriterler bulunmaktadır. Bu kriterlerlere uygun olmayan kişiler, hiçbir şekilde yumurta donörü olarak kabul edilmez. Bağışcılar anonim bir bağışçı olarak tercih edilir.
Bir yumurta donörü olmak için gerekli şartlar, yasalarla belirlenmiştir ve aşağıdaki özellikleri karşılayanlar bayanlar yumurta donörü olabilir:
- 18 ila 29 yaşları arasında olmak.
- Fiziksel ve zihinsel sağlığın iyi olması.
- Beden Kitle İndexsinin normal olması.
- Kilolu ya da çok zayıf olmamalı, orantısız yüz özellikleri olmaması.
- Yumurta donörünün hiçbir bulaşıcı hastalık taşımadığından emin olmak için kapsamlı testler yapılır. Özellikle HIV ve hepatit testlerinin yanında, talasemi, kistik fibroz gibi donörden bebeğe geçebilecek kalıtsal hastalıkların olmaması.
- Donörün yumurta rezervi, yumurta kalitesi, üreme kapasitesi, ultrasonografi ve kan testleri ile değerlendirilip yumurta kalitesinden emin olunması.
Depresyon, anksiyete ya da kişilik bozuklukları gibi bir durumunun olmaması durumunda bağışçı olabilmektedirler.
Kıbrıs yumurta donasyonu tedavisinde, yumurta donörü seçimi yapılırken, geniş donör havuzumuzdan, anne adayının fiziksel özelliklerine, kan grubuna, etnik kökenine göre seçilmektedir.
Bu seçim süresinde, anne adayı, sunulan donör özellikleri içinden, eğitim durumuna ya da yeteneklerine en uygun olduğunu düşündüğü donörü de seçebilmektedir.
Yumurta Donasyonu İşlemi Öncesi Anne Adayının ve Baba Adayının Yapması Gereken Testler Nelerdir?
Kadından istenilen testler;
- FSH, LH, E2 ve PRL (Adet kanamasının 2. veya 3. günü yapılmalıdır)
- TSH, T3, T4
- Hemoglobin
- Açlık Kan Şekeri
- Üre, SGOT, SGPT
- PTZ, INR, APTT
- Kan Grubu Analizi
- HbsAg, Anti-HCV, HIV, VDRL
Erkekten istenilen testler;
- FSH, LH, Testesteron
- HbsAg, Anti-HCV, HIV, VDRL
- Kan Grubu Analizi
Kıbrıs’ta Yumurta Donasyonu ile Tüp Bebek Tedavisinin Aşamaları Nelerdir?
Anne adayı donör seçimini gerçekleştirdikten sonra donör ile eş zamanlı senkronize edilerek tedaviye başlanır. Adet kanaması geldiğinde 2. Yada 3. Günü tedavi hazırlığı yapılır.
Donör yumurta geliştirici iğnelerini kullanırken anne adayı da rahim içi hazırlığna başlamaktadır. Bu süreç çiftin yaşadığı yerde yapılmaktadır. Ortalama 10-12 günlük ön hazırlıktan sonra çiftin Kıbrıs’a gelmesi beklenir. Donörden yumurta toplandığı gün baba adayından sperm alınır. Yumurtalar tek hasta için, taze olarak, birebir hazırlandığı ve paylaşma yapılmadığı için, her hastaya en az 10 sağlıklı yumurta garantisi verebilmekteyiz. Donörden elde edilen yumurtalar, hastadan elde edilen sperm hücreleri ile ICSI (mikroenjeksiyon) yöntemi ile birleştirilir ve döllenmesi için inkübatöre yerleştirilir. Aynı gün, anne adayının rahim duvarı muayene edilir ve anne adayına gebeliğe hazırlayıcı yeni ilaçlar başlanır. Döllenme sonrası embriyoların geliştiği dönemde hastalar embriyo gelişimi hakkında haberdar edilir.Bu süreç embriyo gelişim aşaması olduğundan hastalarımızın hastanede bulunmalarına gerek duyulmaz.
Kıbrıs yumurta donasyonu tedavisinin son ve en önemli aşaması olan embriyo transferi aşamasında, döllenen embriyoların 5. gününde, en iyi gelişen embriyolar, ultrason eşliğinde anne adayına ağrısız ve acısız bir şekilde transfer edilir. Transferin ardından 12 gün sonra kanda gebelik testi yapılır ve tarafımıza mutlu haber verilir 🙂
2024 Yumurta Nakli (Donasyonu) fiyatlarını öğrenmek için 0542 854 70 70 numaralı ücretsiz WhatsApp hattımızdan detaylı bilgi alabilirsiniz.
Yumurta Nakli Yaptırmanın Avantajları Nelerdir?
Evlat edinme ile yumurta nakli arasında karar verme aşamasındaki en önemli ayrıntı, evlat edinme durumunda, çocuk bebeklik döneminde dahi alınsa, gebelik ve doğum sürecine dahil olunmamasından, evlat edinilen çocuğun aile ile hiçbir bağı bulunmaması dolayısıyla, kabullenme süreci aile için zor olmaktadır. İlerleyen yaşlarında çocuğa açıklama yapma zorunluğu ise aileleri ve çocukları ağır bir psikolojik baskıyla karşı karşıya bırakmaktadır.