BBLife Tüp Bebek Merkezi:
Embriyo Donasyonu Nedir ?
Günümüzün en büyük sorunu olan infertilite yanı kısırlık oldukça yaygın bir sorun haline gelmektedir.
Embriyo donasyonu kısırlık problemleri yaşayan çiftlere sıklıkla tavsiye edilen bir tedavi yöntemidir. Sağlıklı gebelik oluşması için hem yumurta hücresinin hemde sperm hücresinin sağlıklı ve kaliteli olması gerekmektedir. Eğer hem kadın hem de erkek kendilerine ait yumurta ve sperm ile çocuk sahibi olamıyorsa, embriyo donasyonu oldukça başarılı bir yöntemdir. Yumurtalar sağlıklı bir donörden elde edilir ve sperm bankasındaki sperm kullanılarak laboratuvar ortamında döllenir ardından elde edilen en sağlıklı embriyolar rahim içine transfer edilir.
Embriyo Donasyonu Kimler İçin Uygundur?
- Kadında yumurta rezervinin az veya hiç yumurta elde edilmediği durumlarda
- İleri kadın yaşı ve erken menopozda olan kadınlarda
- Kanser hastalığı sonucunda kemoterapi, radyoterapi uygulaması ile yumurta hücrelerinin kaybolan kadınlarda
- Bekar ama kendinden yumurta hücresi elde edilemeyen kadınlarda embriyo donasyonu tedavisi uygundur.
- Erkekte sperm örneğinde örnekte hiç sperm bulunmaması durumunda
- Geçirilen bazı ateşli hastalıklar, inmemiş testis öyküsü, ilerlemiş testis hastalıkları
- Kanser hastalığı sonucunde erkeğin radyoterapi veya kemoterapi öyküsü
- Erkeğin cerrahi veya travma nedenli testislerinin alınmış olması durumunda
Embriyo Donasyonu Aşamaları Nelerdir ?
Embriyo donasyonu sürecinde hem yumurta hemde sperm donörleri seçilerek başlamaktadır. Çifte donör talep forumları gönderilir hem annenin hem de babanın fiziksel özellikleri, etnik kökenleri, kan grupları alınır ve çiftin talebi üzerine donör seçimi gerçekleştirilir. Anne ve baba adayından gerekli testler istenir tedavi ayı belirlenir.
Standart tüp bebek tedavisi sürecinden farklı olarak anne adayından yumurta elde edilmesi planlanmadığından, yumurta geliştirici iğne tedavisi uygulanmaz. Anne adayının adet döngüsünün 2. yada 3. günü yaşadığı yerde 12-18 günlük ön süreç tamamlandıktan sonra çiftin yolculuk planlaması yapılır. Kıbrısta işlem 2-3 gün sürmektedir. Embriyo donasyonu tedavisinin son aşamasına gelindiğinde, döllenen embriyolar 5. güne geldiklerinde, annenin rahmine, ağrısız şekilde, ultrason eşliğinde, embriyo transferi yapılır. Tedaviden kalan embriyolar çiftin isteği üzerine dondurulabilir.
Embriyo donasyonu tedavisinde, donör seçimi sürecinde, hem çiftin, hem de vericilerin kişisel bilgileri %100 gizlilik içerisinde tutulmaktadır
Embriyo Donasyonunda Başarı Şansı Nedir ?
Embriyo donasyonu tedavisi tüp bebek tedavileri arasında başarı oranı en yüksek tedavi yöntemidir. Tedavi yöntemi başarılı bir şekilde yapılırsa başarı şanşı embriyo donasyonunda %85 dir.